Månadens Profil Karl Törnered

Karl Törnered

Född 1993

Bor i Linköping

Uppväxt i Katrineholm

Studerar till Ämneslärare inom Matematik, fysik och teknik för årskurs sju till nio.

Månadens profil för januari är Karl Törnered från Katrineholm. 

Karl hittade slackline av en slump som så många andra, i en park 2014 såg han ett par utbytesstudenter som gjorde något lustigt mellan två träd. Nyfiken gick han fram och fick testa på, senare samma dag beställde han sin egna slackline.  Men i en vardag av facebookgrupper och trenden att man inte vilja binda upp sig startade han och hans vänner en av de få slacklineföreningarna som finns i Sverige. Att starta förening gav dom möjligheten att köpa linor till Katrineholms Slacklineförening med hjälp av kommunens föreningsstöd. Stödet möjliggjorde även att de kunde vara en del av nationaldagsfirandet i Katrineholm och introducera 100-tals barn och ungdomar för slackline. En stor fördel med föreningsrörelsen är möjligheten att enkelt söka bidrag som kan spenderas på till exempelvis slacklineutrustning, eller resor för att träffa nya människor och se nya platser. Det minskar även behovet av att nybörjare ska behöva köpa egna linor, vilket gör tröskeln mindre för att komma igång. 

Just nu bor Karl i Linköping men han försöker hålla igång balanserandet en till två gånger i veckan under sommarhalvåret, hans mål just nu är att genom föreningen kunna hyra en idrottshall vintertid så man lättare kan hålla igång med slackline året runt. En fördel med att träna i en idrottshall skulle vara möjligheten till att kunna träna på mer avancerade tricks, exempelvis med hjälp av fallskyddsmattor. 

Karl har alltid varit organisatoriskt lagd och tycker att det är väldigt roligt att vara en del av utvecklingen av något helt nytt. "Slackline har nog varit den mest sociala sporten jag utövat, där så många vill komma fram för att prova på eller fråga vad det är för galenskaper vi håller på med." säger Karl när vi frågar honom vad som motiverar honom mest. Det första han gör när han funderar på att ge sig ut för att köra slackline är att kolla i facebookgruppen om någon vill hänga på, för det är alltid roligare att dela glädjen med någon annan. Ett tillfälle var när en grupp i föreningen riggade en 25 meters waterline i det gamla Kalkbrottet utanför Forssjö. Då kunde ingen av dem klara linan, men bara att kunna gå några meter och ramla eller dyka ner i vattnet var väldigt spännade och hela upplevelsen var superrolig. 

Att prata med personer som Karl, som verkligen brinner för att slackline ska växa är en sann inspiration. Han går mot strömmen, som organiserar och lägger sin egna tid för att andra ska få chansen att upptäcka något nytt. Vi följer Katrineholms slacklineförening med stort intresse och hoppas dom fortsätter växa och snart har möjlighet att träna inomhus även på vinterhalvåret.